Besparen als student

Kosten van levensonderhoud: Hoe houd u de uitgaven nog laag als student?

Tijd en geld zijn twee dingen waar studenten steeds minder van hebben. Als jongvolwassene die net begint, vraag je je misschien af hoe je met zo weinig geld de eindjes aan elkaar kunt knopen. Als je voor het eerst op jezelf woont, kan het een hele uitdaging zijn om je geld goed te beheren. Het maakt niet uit of je een appartement huurt, een huis koopt of bij familie woont. Het beheren van uitgaven is iets waar iedereen van tijd tot tijd mee worstelt. Gelukkig zijn er manieren om de kosten laag te houden en toch een redelijke levensstandaard te behouden. Hier zijn enkele tips over hoe je je kosten van levensonderhoud onder controle kunt houden als je voor het eerst van huis weggaat als student:

Vind de beste prijs voor essentials.

Als u ooit voor een fiets hebt geshopt, weet u dat u nieuwe modellen kunt vinden tegen zeer uiteenlopende prijzen. Het is echter ook mogelijk om minder knappe of gebruikte fietsen te vinden die net zo betrouwbaar zijn als de nieuwe tegen een fractie van de kosten. Hetzelfde geldt voor vele andere goederen. Als u rondkijkt, kunt u verschillende prijzen vinden waartegen verschillende diensten zoals nutsvoorzieningen en uw telecomkosten kunnen worden gekocht. Dit kan u helpen om uw kosten laag te houden.

Stel een realistisch budget op.

Geen twee budgetten zijn hetzelfde. Je zou jezelf een paar basisvragen kunnen stellen bij het maken van je eerste budget. Ten eerste, hoeveel verdient u? Vervolgens, hoeveel bent u verschuldigd? Wat zijn uw maandelijkse uitgaven? Moet u bijvoorbeeld een auto betalen? Heeft u een ziektekostenverzekering nodig? Wilt u uw opleiding voortzetten? Hoeveel heb je nodig voor voedsel en nutsvoorzieningen? Als je een of twee creditcards hebt, heb je dan genoeg geld om ze elke maand af te betalen? Hoe nauwkeuriger je je uitgaven kunt inschatten, hoe gemakkelijker het zal zijn om een realistisch budget op te stellen.

Koop bij kringloopwinkels en tweedehandswinkels.

Wat je ook nodig hebt, de kans is groot dat iemand anders het al heeft gekocht en ofwel aan een kringloopwinkel heeft gedoneerd of in een tweedehandswinkel heeft gezet. U kunt besparen op allerlei artikelen die u anders misschien nieuw zou moeten kopen, zoals meubels, keukengerei, kleding en boeken. Sommige kringloopwinkels zijn zo goed gevuld dat het mogelijk is om merkkleding te vinden die nauwelijks gebruikt is. Als u winkelt in kringloopwinkels, kunt u misschien ook een ouder model van een apparaat krijgen dat u anders misschien nieuw zou moeten kopen, zoals een computer of een elektrisch strijkijzer.

Samenwonen met huisgenoten.

Als u met anderen samenwoont, kunt u de kosten van veel dingen delen. Als u bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont, kunt u de kosten voor gazononderhoud en sneeuwruimen delen met uw buren. Als u met een of twee huisgenoten woont, kunt u de kosten van de nutsvoorzieningen, de boodschappen en andere uitgaven delen. Het kan moeilijk zijn om dergelijke afspraken met familieleden te maken, maar het is mogelijk. Misschien wilt u een contract of huurovereenkomst opstellen, zodat iedereen weet wat er van u wordt verwacht.

Onderhandel over je salaris en vraag om secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als je voor het eerst een baan krijgt, ben je misschien geneigd om het eerste aanbod dat je krijgt aan te nemen. Maar als dat eerste aanbod niet eens in de buurt komt van wat je verwachtte, wil je misschien onderhandelen over je salaris. Dit is voor sommige mensen moeilijker dan voor anderen, maar het is het proberen waard. Als je niet kunt onderhandelen over een hoger salaris, kun je in plaats daarvan vragen om secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kan je helpen om je uitgaven laag te houden. Kijk bijvoorbeeld of je een gratis of goedkopere ziektekostenverzekering kunt krijgen.

Conclusie.

Hoe sneller je je uitgaven in de hand hebt, hoe makkelijker het voor je wordt als jongvolwassene. Mensen van alle leeftijden hebben soms moeite om hun rekeningen en uitgaven bij te houden. Maar als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, heb je misschien meer moeite dan de meesten om je uitgaven onder controle te houden. Gelukkig zijn er veel manieren om je uitgaven te beperken en je cashflow beheersbaar te houden.